Tilbage til forsiden

 

Min have        Havebilleder      Rosenhaven     Mine roser      Rosenhaven     Rosengrupper      Historiske roser     Engelske roser     Alle Austinroser alfabetisk     Alle Austinroser kronologisk     David Austin          Rosenlitteratur      Rosenlinks    Andre rosenrejser 


En rosenrejse til Paris 12.-13. juni 2010

Af Marianne Munk

 

Der findes store rosarier 3 steder i Europa: Sangerhausen i Tyskland, Rosario Carla Fineschi i Toscana og i Paris. Jeg har ofte undret mig over hvorfor ingen for længst har arrangeret en rosenrejse til Paris, som rummer to af verdens mest kendte rosarier – jeg har endog uden held opfordret Rosenselskabet til at arrangere en sådan rejse. Men som bekendt: vil man have noget gjort så må man gøre det selv. Derfor besluttede jeg sammen med 2 andre rosenvenner fra Danmark og vores franske veninde Isabelle at arrangere vores egen rejse i midten af juni 2010 for at udforske de to vidunderlige rosenhaver Roseraie de L’Hay og Jardin de Bagatelle.

 

                 
                                                            
 Her står vi - Kirsten, Marianne, Stinne og Isabelle -  i Paris juni 2010

 

Praktiske oplysninger: Efter nogle måneders forberedelse, som bl.a. indebar en omfattende surfing på internettet, hvor der er en masse sider om begge haver, drog vi af sted. Vi rejste fra Billund fredag kl. 17 med British Airways og ankom kl. 19 til de Gaulle lufthavnen i Paris og forlod Paris igen søndag aften kl. 20.15. Billetten tur-retur kostede 1640 kr. Vi boede på Hotel Ibis i Porte de Montreuil, Paris, et helt almindeligt pænt hotel i den østlige del af Paris. Det kostede 70 Euro pr. nat incl. morgenmad. Med måltider, bus- og metrobilletter samt entréer kostede turen os ca. 4000 kr. hver.

 

Vi mødtes med vores franske rosenveninde Isabelle Dannenmuller på hotellet i Paris og lørdag morgen kl. 9 drog vi alle fire af sted til Roseraie de L’Hay i Val de Marne, som vi havde afsat hele dagen til at se. Det er så heldigt at Isabelle er uddannet rejseleder og derfor kunne lede os gennem metroens og busliniernes virvar. Isabelle er også en ívrig fotograf og det er hende, der har taget alle billederne.

 

Roseraie de L’Hay

Rosenhaven Roseraie de L’Hay ligger i udkanten af Paris ca. 7 km. sydøst for byen, og man skal med flere forskellige busser for at komme dertil. Det bedste tidspunkt at besøge rosenhaven er fra midten af juni til midten af juli, og det er nødvendigt at afsætte en hel dag for at nå at se alle roserne. Vi var heldige med vejret – om morgenen var det gråvejr med udsigt til regn, så vi tog regntøjet på, men allerede ved middagstid klarede det op til fint solskin og 20-21 grader.

 

Allerede ved indgangen mødte vi dejlige slyng- og klatreroser opbundet på søjler forbundet med jernkæder – her var bl.a. nogle frodige New Dawn-roser. Man passerer nogle gamle bygninger og kommer ind i en lille park, der bruges af lokalbefolkningen som fritidsområde, og herfra er der en indgang til rosenhaven. Langs havens ydermure – på den indvendige side - står specialsamlinger af botaniske roser, hækroser m.v. og rager op over muren, så allerede inden vi kom ind i haven oplevede vi en overflod af roser.

 

Haven er grundlagt i 1894 af den velhavende forretningsmand ​​Jules Gravereaux i samarbejde med landskabsarkitekten Edouard André. Han ville skabe en have, hvor roserne i sig selv var det dekorative element, og dermed skabte han verdens første rosarium, altså en have, hvor rosen er den eneste blomstrende plante. Haven indeholder over 16.000 rosenplanter fordelt på mere end 3.300 forskellige sorter og den er anlagt i strukturerede, symmetriske former som en klassisk fransk slotspark, men i en mindre og mere intim målestok.

 

Haven er formet som en stor retvinklet trekant, der er opdelt i 13 forskellige afdelinger af grusbelagte gange og stier. Bedene er omgivet af lave buksbomhække. Lige over for indgangen ligger den formelle have Til højre for den finder man en stor samling af historiske roser, hvoraf mange nu er forsvundet fra private haver. Til venstre står de moderne storblomstrede roser efter 1950, opdelt i franske og udenlandske roser.

 

I den formelle have ligger der i midten en spejldam omgivet af en buegang med en diameter på 15 meter og så høj som et hus, bestående af jernsøjler. Op ad dem vokser 150 planter af slyngrosen Alexandre Giraud. Det er et betagende syn.

 

               


            

 

I midten af den store rosenbue er der nogle trin op til en lille afsats med en statue af gudinden Venus. Dette venustempel er stedet hvor mange parisiske brudepar lader sig fotografere, og da vi var der en lørdag oplevede vi rigtig mange brudepar med brudesvende og brudepiger i de mest fantastiske kjoler, som stillede op til fotografering

 

               

                                 Her der det os, der stiller op til fotografering foran Venus og rosen Alexandre Giraud

                

Til højre for venustemplet finder man en stor samling af historiske roser, hvoraf mange nu er forsvundet fra private haver. Til venstre står de moderne storblomstrede roser efter 1950, opdelt i franske og udenlandske roser. Mellem de lave roser er der plantet mange opstammede roser, og i begge sider af haven er bedene omgivet af slyng- og klatreroser i alle farver. De klatrer på store rosenbuer eller på jernsøjler med kæder imellem, og når man går rundt i haven mellem dem mødes man af en eksplosion af dufte og farver. Jorden er en kraftig rød lerjord som roserne trives godt i, og haven er meget velholdt.

 

    

   

    

   

 

Læs mere om Hay les roses her:
http://www.rosegathering.com/lhay.html
http://gaias-gift.com/blog/?p=262
http://www.roseraieduvaldemarne.com/
http://www.jardinez.com/Parcs-et-jardins-Roseraie-du-Val-de-Marne_L-Hay-les-Roses_Val-de-Marne_ile-de-France-Paris-France_fr_1192.html

 

 

Roseraie de Bagatelle

Næste morgen gik turen til Roseraie de Bagatelle, som er en rosenhave der ligger i Boulogneskoven i den vestlige udkant af i Paris. Hvis man ikke er i bil kan man tage metroen til Pont de Neuilly og bus 43 videre derfra til stoppestedet "Place de Bagatelle". Derfra er der ca. 10 minutters gang til havens indgang. I sommertiden er haven åben kl. 8.30-20. Entréen er 5 Euro. Der er flere restauranter i parken i forskellige prislag. Haven har over 9000 rosenplanter fordelt på mere end 1200 sorter, så også her er det en god idé at afsætte en hel dag til at opleve haven med alle roserne og noget af den 24 hektar store park, der ligger i Boulogneskoven.

 

Man kan se en masse flotte billeder af haven og slottet på internettet, f.eks. på http://wellieswheelbarrows.proboards.com/index.cgi?board=parks&action=print&thread=5210, hvorfra jeg har lånt nedenstående billeder.

 

              

[image]

 

Havens og slottets historie

Bois de Boulogne var i 1700-tallet et rekreativt område, hvor den kongelige familie kunne more sig med deres elskere og elskerinder fjernt fra det stive hof i Paris. Her lå der oprindelig et slot i barokstil fra 1720, som stadig kan ses. Det blev solgt til greven af Artois, der var bror til den franske konge Louis XVI, og da det var meget forfaldent besluttede greven at bygge et nyt slot – en ’folie’ , der betyder noget i retning af ’fjolleri’.

 

Det nye slot blev bygget i 1775 i lyse sten i samme stil som Trianonslottet i Versailles. Det tog kun 64 dage for ni hundrede mand - de arbejdede dag og nat i lyset af fakler og opmuntret af musik. Det skyldtes at greven havde indgået et væddemål med en indsats på 100.000 Livres med sin svigerinde dronning Marie Antoinette, om at han kunne få sin nye bygning klar til en fest planlagt til få uger senere. Han skal have udtalt, at ”det er bare en bagatel” og han vandt væddemålet.

 

Haven og parken blev anlagt i løbet af de følgende 2 år af den skotske landskabsarkitekt Thomas Blaikie, der fik til opgave at skabe en »engelsk-kinesisk" have som var højeste mode på det tidspunkt. Haven er blevet udvidet og omlagt flere gange siden; den omfatter nu 24 hektar og ejes af Paris’ kommune.

 

Rosenhaven

Gennem en flot gitterport kommer man ind på en stor plads omgivet af bygninger, der indeholder billetsalg, souvenirbutik og toiletter, og i det fjerne kan man se det oprindelige røde barokslot. Herfra går turen ind i Parc de Bagatelle, hvor man kan man se forskellige former for havekunst repræsenteret. Men først skal man forbi en smuk rødstenspavillon og gennem en række små muromkransede temahaver med roser og klatreplanter på mure og pergola. Disse haver indeholder fine samlinger af iris, pæoner og stauder.

 

[image]     [image]

    

Fra temahaverne kommer man ind i selve rosenhaven, som er anlagt i den strenge franske havestil. Her er bedene placeret i geometriske mønstre adskilt af grusstier
og hvert bed er indrammet af en lav buksbomhæk.
Flere steder mellem roserne ser man skulpturer, stenurner på sokler, kunstfærdigt klippede buske og store
kegleformede cypresser.

  

 

I baggrunden af rosenhaven ligger orangeriet, hvor der om sommeren afholdes kunstudstillinger. Foran det er der et springvand og en række
opstammede kugleklippede stedsegrønne træer. Bag orangeriet ligger slottet.

 

[image]     [image]

 

Rosenhaven er opdelt i bede med lave og opstammede roser omgivet af grusgange og plæner.  Pladsen er udnyttet godt, idet der ved foden af hver opstammet rose er plantet en lav bedrose af en anden sort. Også her er jorden kraftig rød lerjord og haven er meget velholdt.

 

[image]   [image]   

                                                                 Alle roserne var mærket med fine navneskilte


 

                   

I udkanten af rosenhaven er der klatre- og slyngroser i mængder på pergolaer, buer og rosentårne samt oppe i træerne.  

 

Parken

Uden for rosenhaven er beplantningen mere fri og naturlig, og den store park indeholder områder med fine samlinger af planter og store gamle træer og løgvækster, der blomstrer på forskellige årstider. Her ligger bl.a. et fint lille tempel og en kinesisk pagode, en sø med svaner og et højt klippeparti med et vandfald. Her fandt vi også et sted hvor vi kunne købe mad og drikkevarer til rimelige priser. I parken går der påfugle rundt og praler med deres flotte haler og udstøder høje skrig.

 

      

Slottet La Bagatelle                                    Pagoden                                                   Orangeriet

 

     

I parkens yderområder er der store åbne græsplæner, som også indeholder store rosenbede med såvel historiske som moderne roser og buskroser.
Plænerne bruges meget som rekreative områer af lokalbefolkningen.

 

 

Konkurrence om nye roser

Siden 1907 har haven hvert år arrangeret en international konkurrence om nye roser. Denne prestigefyldte begivenhed afholdes hvert år i juni, og det betyder
at man kan se en masse roser uden navneskilt men kun med et nummer. Det er så meningen at publikum kan stemme om årets nye rose uden at kende dens navn
eller forædler. 

 


Vinderrosen i 2010 var ”Jardin de Granville” som er frembragt af André Eve,
Frankrig 2010 og opkaldt efter Christian Diors barndomshave Grandville i Normandiet.

 

Vi brugte selvfølgelig meget tid på at studere nyhederne og lagde især mærke til en halvfyldt hvid rose med violetrød bund – omtrent som en hibiscus- eller Cistusblomst. Senere fandt vi ud af at den er en nyhed inden for en rosenserie fra Harkness der hedder Persian Mystery. 

 

Nogle af de roser vi faldt for var følgende: Pierre Tschernia (Meilland), Parole (syn. XXL) (Kordes), Astronomia (syn. Sweet Beauty) (Meilland), Centenaire de Lourdes (Delbard) og mange, mange andre! Og det førte til, at vi samme efterår bestilte rigtig mange franske roser hjem fra Meilland og Delbard, som vi plantede i vore haver. De har fuldt ud levet op til vore forventninger og har blomstret fint i sommeren 2011.

 

                [image]

 

 

                  Se mere om haven herWebsteder med billeder fra Bagatelle: 

                      http://www.flickr.com/groups/1038316@N20/
                      http://www.france-voyage.com
                  http://www.routard.com/photos/paris/73585-le_parc_de_bagatelle_paris.htm
                  http://mirabile-visu.skynetblogs.be/archive/2007/08/21/centenaire-du-jardin-de-bagatelle.html
                  http://www.perso-jardins-bagatelle.net
        
          http://www.rosarosam.com/gardens/bagatelle/bagatelle_index.htm

         http://wellieswheelbarrows.proboards.com/index.cgi?board=parks&action=print&thread=5210,